Wat te doen bij een te hoog ijzergehalte?

Wat te doen bij een te hoog ijzergehalte?

Er bestaat geen behandeling die primaire hemochromatose kan genezen omdat de erfelijke aanleg niet genezen kan worden. Er bestaat echter wel een behandeling die ijzerstapeling tegen gaat. Dit is aderlating. Aderlating is het aftappen van bloed, waardoor het overtollige ijzer in het bloed het lichaam kan verlaten.

Wat te doen bij te hoog ferritine?

Wat kan ik zelf doen bij erfelijke ijzerstapeling?

  1. Drink liever geen alcohol. Alcohol is schadelijk voor de lever. Te veel ijzer is ook schadelijk voor de lever. En samen beschadigen ze de lever nog meer.
  2. In sommige medicijnen en voedingssupplementen (zoals multivitamines) zit ijzer. Die kunt u beter niet nemen.

Wat betekent een te hoog ijzergehalte?

IJzerstapelziekte of hemochromatose is een ziekte waarbij ijzer wordt opgeslagen in vooral de lever, het hart en/of de alvleesklier. Te veel ijzer in de lever kan leiden tot een vergrote lever, leverfalen, leverkanker of levercirrose (=vorming van littekenweefsel in de lever).

Wat is een te laag Ferritinegehalte?

Een te laag ferritine in het bloed wijst op een ijzertekort. Dit kan ontstaan door slechte voeding, bloedverlies of te weinig opname in de darmen. Een te hoog ferritine kan gevonden worden bij ziektes, waarbij te veel ijzer in het lichaam aanwezig is. Het wordt dan opgestapeld in de cellen.

Wanneer is de hoeveelheid ferritine te hoog?

Als de hoeveelheid ferritine in het lichaam te hoog is, kan een aandoening ontstaan die men hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) noemt. Gaat het om een tijdelijke verhoging dan is dit meestal het gevolg van een ontsteking. Een te te hoge ferritine waarde kan ook wijzen op een leveraandoening, een auto-immuunziekte of meerdere bloedtransfusies.

Wanneer is ferritine verhoogd?

Wanneer het ferritine gedurende langere periode verhoogd is, heeft dit tot gevolg dat ijzer zich in het weefsel opstapelt. Deze opstapeling vindt met name in de lever, huid, pancreas, hart, gewrichten en geslachtsorganen plaats. Dit kan op termijn aanleiding geven tot een vergrote lever en milt,

Wat is het behandelen van een te veel ferritine in je bloed?

Het behandelen van een te veel aan ferritine in je bloed. Vanzelfsprekend wil je na constatering van een overschot aan ferritine in je bloed dat deze ijzers worden afgevoerd uit je lichaam. Een van de methodes is het aftappen van het bloed. Dat lijkt een simpele methode maar deze methode moet wel kunnen worden toegepast.

Wat is de oorzaak van tekort aan ferritine?

Een aantal oorzaken van een tekort aan ferritine: 1 Bloedverlies, bijvoorbeeld bij menstruatie. 2 Het lichaam neemt te weinig ijzer op. 3 Je eet te weinig ijzerrijk voedsel, bijvoorbeeld bij een vegetarisch dieet. 4 Langdurige fysieke inspanning, bijvoorbeeld bij uithoudingssporten.